duminică, 18 aprilie 2010

Everything dies but the goths are still alive!

NU sunt o pizda ahtiata dupa Peter Steele, dar am crescut cu Type'O Negative si am amintiri puternice legate de piesele lor (da, am o problema de a asocia intamplari cu piese). A murit. Dar a lasat in urma o muzica geniala. Este o tragedie si o pierdere majora in scena muzicii "dark" si imi pare rau ca nu imi va mai delecta urechile cu noi acorduri. Insa cu totii murim la un moment dat. El a avut ghinionul sa moara mai tanar.

RIP Peter Steele


(Una din piesele mele preferate. Geniala)

Trec insa brusc de la moartea sa la un alt subiect. Si anume gotherii din ziua de azi. Am scris cate ceva in articolul precedent, dar nu prea mult. V-am dat asa, doar o idee, de gust sa zicem. Si totul se rezuma la "Totul e penal". Nu vreau sa ma complic in detalii, nume si alte lucruri insa scena de goth/alternative sau ce vreti voi, este la pamant. Toata lumea se considera elitista in acest gen, iar noi venitii sunt priviti cu ura, ciuda sau ce sentiment "dark" mai scormonesc ei pe acolo. Si aici o mica paranteza pentru a evita sa comentez de o mie de ori:Eu nu sunt elitista, da, sunt aroganta, da, m-am legat de lume pe diverse motive. Dar ma leg doar pentru ca sunt penali. Cei care stiu foarte bine ce au in capusor, au tot respectul meu.

Se fac niste diferentieri majore intre oameni pe baza formatiilor care le asculta, desi toate intra in aceeasi categorie. Si e destul de trist avand in vedere ca nici asa nu sunt multe persoane ascultatoare de asemenea lucruri. De fapt, nu comentez numai de muzica, ci si de ideologie.

Nu spun ca eu as face parte din curentul goth. Sau orice alt curent. Prefer sa imi selectez singura ideile, sa le procesez, sa le asimilez si sa le mulez dupa ceea ce am eu in cap. Dar asta e alta poveste.
Nu avem asa ceva in Romania. Chit ca ar fi cateva persoane ce incearca sa faca ceva, insa total inutil. N-ai cu cine, frate, niste tarani. Am cunoscut multi ce se pretind a fi in aceasta subcultura, dar de fapt nu au nici o treaba. De fapt, am observat ca este la moda sa fii asa mai dark, mai gother, etc. Ceea ce pe mine nu ma intereseaza, insa ma deranjeaza falsitatea lor. Stiu, nu ar trebui sa imi bag nasul acolo unde nu trebuie, dar ma bruiaza pe sistem, am blog(deci am valoare) si pot sa comentez. Participantii vin la evenimentele de acest gen doar ca sa "semneze condica" si de a-si mai etala noile perechi de dresuri rupte, ca nah, se simt in centrul atentiei daca se holbeaza lumea la ele.
Mai toti sunt frutrati din cei pe care i-am cunoscut. Am spus "mai toti" si nu "toti" asa ca pastrati-va comentariile pentru voi si aveti grija sa nu pareti ca v-ati simtit. Sufera de bagare in seama si vor sa fie in centrul atentiei. Nu, noi nu avem o comunitate, ci doar niste oameni cu probleme ce intamplator asculta muzica de genul respectiv. Toti se mananca intre ei pe la spate, ca la final sa se pupe si sa se certe din nou, uitand de scopul initial al unei comunitati. Sau mai bine zis au uitat pana si definitia din DEX "2. Grup de oameni cu interese, credinţe sau norme de viaţă comune;". Iar mie cel putin mi se pare normal ca avand niste lucruri mai mult decat muzica in comun (ma refer la ideologie si la scopul promovarii, etc) sa se ajute intre ei. Eh, acuma e relativa treaba asta. Ca da, se ajuta, insa numai daca primesc ceva in schimb. Interesele bat la cur cauza nobila de a promova acest curent. Ceea ce mie personal, nu mi se pare normal intr-o comunitate.
Nu avem asa ceva aici in Romania. Si da, o sa mai dureze pana o sa fie ceva de genul. Pentru ca mentalitatea este greu de schimbat si toti se pun pe ei insisi prima oara. Nu ca eu as fi o martira, ca e logic sa te gandesti la tine in primul rand. Dar atunci cand crezi sau sustii ceva, lupti, dar LUPTI, nu te caci pe tine si nu cred ca ar mai fi vorba de tot felul de mofturi, mai ales cand stii ca nu prea ai cu cine.
Ceea ce am scris mai sus nu este valabil doar in grupul asta. Ci in mult mai multe. Dar acesta a fost cel mai apropiat exemplu pentru ca ma mai invart pe acolo. Nu am scris asta din nici un motiv anume sau ca mi s-a intamplat ceva ce ar fi declansat aceasta parere. Mi-am format-o in timp si nici nu am nevoie de contraziceri. De ce? Ca pana la urma nu sunteti orbi, si vedeti si voi asta, insa e mai bine sa abuzezi de anumite lucruri decat sa incerci sa le repari.

Totul e bine cand se termina cu bine. Relativ. Ca nu s-a terminat nimic cu bine. E o concluzie trista, dar este pana la urma o concluzie. M-am saturat de fatade si de saluturi false, de evenimente unde publicul are impresia ca da examen la actorie (oh, si cata fatarnicie). Nu fac reclama negativa. Nu iau partea altora. Ci pur si simplu spun ce am observat.

La revedere, va mai astept pe acilea.

9 comentarii:

C spunea...

Hmm... Intr-adevar, am observat si eu aceasta "catalogare" si nu numai. E un canibalism imoral unde fiecare vrea sa se faca tot mai cunoscut si nu neaparat APRECIAT, dar in cele din urma pupat / scuipat tot de ACEEASI societate e.
Ar fi mai bine ca fiecare sa isi vada de individualitatea lui, "penala" sau nu. Ah, si da, Romania mai trebuie sa invete si ce inseamna INTEGRITATE.
Oricum, aceeasi problema persista si in celelalte scene autohtone, Alice. Mietalhedzii or fi mai stransi oleaca, dar peste 3 sferturi... sunt griz cu lapte expirat.

O duminica faina !

MB spunea...

Da, pai oricum am spus ca nu se intampla numai in ograda asta, ci si in alte grupuri.

Alexandra spunea...

well, nu e nimic nou din pacate, kestiile astea s`or intamplat tot timpul . vezi, de`aia il consider eu superb pe Caragiale . Cat despre moartea lui Peter Steele, look at the bright side, TON o sa devina si mai cunoscutzi.

MB spunea...

O sa fie ca si cu MJ. EVERYBODY is going to listen to them now

Psycho13 spunea...

Koffin Kats in Romania:

29 mai Cluj-Napoca
30 mai Sibiu

Nu e on-topic, dar cine crede cu adevarat in muzica, poate vine la Sibiu sa bem ceva.... Si sunt satul de poseuri comentatori, dar nu este nimic de facut decat sa-i ingoram pe cat se poate... Indiferent de scena prin care ne invartim...

o seara placuta tuturor...

Anonim spunea...

Asta-i o poveste veche, care se manifesta in mai orice subcultura - in special romaneasca.
Ia aminte inclusiv fenomenul "Sovata".
La noi, in subculturi observi o mare de narcisisti care se chinuie rau sa fie validati si sa intre in gratiile "coolimii" si razlet cate un om la suta cu capul pe umeri care e in stare sa realizeze ca importanta e calitatea umana, nu niste repere superficiale, care definesc un "ideal" (norme, haine, pasiuni muzicale).
A nu se intelege ca a avea un ideal este ceva superficial - ma refer la oamenii care adopta aceste idealuri fara ca acestea sa-i defineasca, fara sa-i reprezinte cu adevarat.
Nu exista comunitate unde exista narcisisti.
Narcisistul nu e capabil sa coopereze, el vrea doar sa fie competitiv, sa epateze, sa fie bine vazut si sa-i domine pe cei din jur, totul pentru un singur motiv - sa fie parte din elita, sa obtina statutul de "true/autentic/cool" - iar scopul final este de a fi admirat.
Dat fiind faptul ca in Romania se promoveaza snobismul, iar narcisistul este arhetipul succesului... N-ai ce face decat sa stai cu prietenii si sa razi de cei din jur cum sufera la o muzica lalaita si prost cantata live, chinuindu-se sa dea impresia de "om afectat, cu trairi profunde". N-ai decat sa observi ridicolul si sa te amuzi. Sau chiar mai bine, sa ignori mediul si sa-ti vezi de oamenii din cercul tau personal si sa faceti orice va place impreuna.
Pana nu se va implica statul sa promoveze un alt arhetip, sau macar sa promoveze acest "simt comunitar" sau "cooperarea"... Vei ramane singur multa vreme...
Evident ca nu e nimeni interesat de educarea poporului in aceasta directie, de vreme ce a fi uniti inseamna a fi mai puternici, adica, a avea un cuvant de spus in fata modului in care este condusa tara...

Elena spunea...

Ti-ai schimbat radical modul de a comenta si de exprima criticile si nemultumirile vis-a-vis de diversele probleme pe care le observi.

Imi place foarte mult articolul asta, infinit mai placut ochiului decat cele precedente (si mai valoros, ca tot avem "valoare" bloggering in blogosfera).

De superficialitate si fatade o sa te lovesti peste tot: in muzica, in grafica, in gaming, in pvp, in moda, subcultura, curente si grupuri s.a.m.d.

Incearca sa vezi partea buna: macar acesti oameni exista si ei formeaza o oarecare masa care poate atrage formatii (pentru concerte, evident) si investitii in domeniu (baruri dedicate subculturii, tzoale..)

Tot ce se naste, se naste intr-o anume conjunctura sociala.
Chill si priveste cum se desfasoara evenimentele in timp.

MB spunea...

Multumesc!
Intr-adevar, totul se naste din ceva insa aici e mult de asteptat ca sa se schimbe mentalitatea idioata. Insa nu mi se pare totusi o contributie. Gen prefer sa nu vina formatii de genul decat sa vina si sa ramana cu un gust amar.

Lola. spunea...

trist,dar adevarat! pana la ultimul cuvant! ai mare dreptate,dar nu prea avem ce face in legatura cu asta.pentru ca tu si inca o mana de oameni care e de acord cu tine,nu veti putea schimba niciodata lumea (ma incumet sa precizez ca si eu ma numar printre "mana" aia de oameni).cred ca oamenii is asa de cand lumea si pamantul.si asa o sa fie si de-aci-ncolo,pana-n mult'asteptatul (de mine) 2012