miercuri, 5 octombrie 2011

SlutWalk Bucuresti

MANIFEST - MARŞUL PANARAMELOR
Haideţi să rupem tăcerea asupra agresiunii stradale!
Să înceteze blamarea victimelor agresiunilor sexuale!
Poliţia, sistemul medical şi Justiția să nu mai fie complici la aceste agresiuni, ci instituţii de suport pentru victime.
Reprezentanții instituțiilor să ofere suport victimelor şi să le trateze cu demnitate, pentru a nu exista teama de a apela la ele!
Să nu ne fie teamă să depunem plângere penală împotriva agresorilor!
Să existe ajutor pentru victimele violenţei!
Ca victime ale agresiunilor sexuale, să avem acces efectiv la servicii medicale şi consiliere psihologică!
Să fie adoptat ordinul de restricție împotriva agresorilor!
Violatorii să fie monitorizați ulterior punerii în libertate!

Manifestaţie organizată de Asociaţia FRONT şi voluntarii, susţinută de Cercul de Lecturi Feministe, Grupul FIA, cu sprijinul www.feminism-Romania.ro şi Blogul Medusei, pe 6 octombrie 2011, între 17:00 – 19:00.

Alatura-te marsului! slutwalk.bucuresti@gmail.com

În România are loc un viol la 4 ore, conform unor statistici ale Poliţiei Române. Neoficial cazurile sunt mult mai multe, pentru că victimele nu îndrăznesc să raporteze agresiunea de teama de a fi judecate, blamate, moralizate. Iar asta ni se pare “NORMAL”!?

Agresiunea stradală este continuă!

Femeile sunt agresate verbal şi fizic oriunde: pe stradă, la metrou, acasă, la şcoală, la locul de muncă. Nu credem că există în România femeie care să nu fi cunoscut acest tip de violenţă.

Apelative precum „piţipoancă”, „leliţă balcanică”, „curvă”, „panaramă”, „târfă”, „păsăric㔄paraşută”, „ţigancă împuţită”, „păpuşă”, „pisi” fac parte din cotidian şi suntem obligate să le suportăm.

Blamarea victimei este o practică generalizată, adânc înrădăcinată în mintea celor mai mulţi români. „Majoritatea femeilor agresate pe stradă şi-au provocat agresorii cu un comportament de piţipoancă şi un caracter de leliţă balcanică, ar trebui să fie atente cu cine umblă şi cu cine intră în vorbă, nu să dea buzna la poliţie că au fost violate” – a afirmat prof. univ. dr. Tudorel Butoi, expert criminalist, într-o declaraţie oficială la Realitatea TV în 2010.

Victimele violenţelor sexuale sunt privite cu suspiciune şi blamate, iar agresorii sunt încurajaţi astfel să repete faptele.

Sunt violate femei de la 80 de ani până la fete de 12 ani. Adică mame, surori, vecine, prietene, soţii, bunici, fiice. Acestea sunt „piţipoancele” noastre.

Este foarte frecvent violul comis de partenerii de viaţă, de colegi, de prieteni, de cunoscuţi. Imediat se înfiripă îndoiala. „A meritat-o, sigur a făcut ea ceva!”.

Ne-am săturat să vedem cum agresiunile sexuale sunt trecute cu vederea. Suntem furioase pentru că victimele acestor agresiuni sunt învinovăţite, arătate cu degetul!

Ne dorim să avem alături de noi cat mai multe persoane şi organizaţii pentru a lupta împreună împotriva agresiunilor sexuale asupra femeilor având orice ocupaţie, statut economic sau social, etnie, orientare sexuală, vârstă şi abilităţi. Să luptăm împotriva utilizării modului în care te îmbraci drept criteriu care ne împarte în bune şi rele, în serioase şi uşuratice, în accesibile şi inabordabile; să denunţăm incorectitudinea, iresponsabilitatea şi lipsa de implicare a instituțiilor care, în loc să ajute victimele agresiunilor sexuale, le supun unor noi agresiuni şi umilinţe, în mod direct sau prin indiferenţă, necooperare şi prin aruncarea unei părţi din vină pe umerii lor.

Victimele agresiunilor sexuale nu sunt vinovate! Punct. Indiferent de cum arată, cu ce sunt îmbrăcate, la ce oră se plimbă noaptea, de unde sunt şi cum sunt ele ca persoane.

CUM?
Trebuie să mă îmbrac într-un anumit fel pentru a participa la SlutWalk Bucureşti?

Nu, pune pe tine ce haine vrei, oricât de multe sau de puţine. SlutWalk primeşte cu braţele deschise şi cu entuziasm pe toată lumea, oricât de îmbrăcată sau dezbrăcată, oricât de costumată şi colorată. Îmbracă-te, totuşi, destul de comod, încât să te poţi mişca...nu uita că e vorba de un marş! :)
• SlutWalk nu doreşte să promoveze ura şi deci nu folosim un limbaj care incită la ură.
• SlutWalk intenționează să revendice apelative precum „panaramă”, „piţipoancă”, „târfă”, „paraşută”, „curvă” şi să le folosească într-un mod pozitiv, care să ne confere putere şi respect.
• Facem referire la agresiune stradală şi agresiune sexuală, nu doar la viol.
• Nu punem problema agresiunii sexuale ca ceva înfăptuit numai de bărbaţi contra femeilor. Femeile constituie cel mai des ţinta, iar bărbaţii cel mai des agresorii, dar de agresiune sexuală sunt afectate persoanele de orice gen.
• Unele comunităţi/persoane sunt expuse la un mai mare risc de agresiune sexuală pe baza statutului lor, a ocupaţiei, a abilităţilor, a nivelului de acces la servicii, a rasei şi a etniei, a identităţii şi a altor factori. Noi vrem să punctăm acest lucru şi să ne adunăm la un loc, în toată diversitatea noastră, ca oameni care suntem cu toţii afectaţi. Vrem să fim uniţi şi încercăm să aducem voci cât mai diverse în acest eveniment.
• Urmărim să folosim în discuţii un limbaj cât mai inclusiv şi respectuos faţă de cei afectaţi: femei/bărbaţi şi orice expresie de gen, comunităţi rasializate, persoane cu diferite abilităţi etc.
• SlutWalk reprezintă o luare de poziţie înflăcărată şi paşnică prin care dorim să îi invităm pe ceilalţi la dialog.

UNDE?
Centrul Bucureştiului. Traseul va fi anunţat ulterior.

Despre SlutWalk Toronto :
Protestul a fost generat de afirmaţia unui reprezentant al Poliţiei Toronto din 24.01.2011: women should avoid dressing like sluts în order not to be victimized. Marşul a fost organizat pe 3 aprilie 2011 şi a strâns aproape 4000 de participanți. Astăzi sunt organizate mişcări similare în toată lumea, în oraşe din Canada, SUA, Marea Britanie, India, Australia, Olanda, Suedia, Danemarca, Brazilia, Noua Zeelanda, Cehia, Argentina, Mexic, Maroc, Africa de Sud, Singapore.

Protestul are două direcţii. Pe de o parte, atragerea atenţiei asupra blamării victimelor agresiunilor sexuale, asupra violenţei structurale şi a toleranţei instituţionale.

Pe de altă parte, re-evaluarea termenului „slut” şi a opresiunii care rezultă din aplicarea acestei etichete. Femeile au dreptul să-şi afirme liber sexualitatea, fără să se simtă vinovate şi fără fie judecate.
Mai multe detalii pe:
http://www.slutwalktoronto.com/
http://www.facebook.com/SlutWalk

Despre cazul prof. univ. dr. Tudorel Butoi:
În 24.02.2010, în cadrul unei emisiuni live TV, prof. univ. Tudorel Butoi a declarat că majoritatea femeilor agresate pe stradă, în parcuri şi ascensoare, şi-au provocat agresorii cu un „comportament de piţipoancă şi un caracter de leliţă balcanică. Femeile ar trebui să fie atente pe unde umblă şi cu cine intră în vorbă, nu să dea buzna la politie ca au fost violate”.

Ca reacţie imediată, un grup de 30 de organizaţii neguvernamentale a depus o plângere la CNCD şi a fost creată pagina de Facebook „Susţinem plângerea împotriva prof.univ.dr. Tudorel Butoi” la care au aderat peste 2000 de persoane.

În octombrie 2010, CNCD a dat o hotărâre prin care sancţiona caracterul discriminatoriu al declaraţiilor expertului criminalist.

Hotărârea CNCD subliniază că declaraţiile sale „ ... trec dincolo de ceea ce ar fi necesar pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor, transferând responsabilitatea victimelor. [...] Efectul stereotipului promovat de reclamat este crearea unei temeri pentru femei de a recunoaşte un viol sau alte agresiuni fizice, ceea ce duce la nepedepsirea vinovaţilor, dar şi la crearea sentimentului de dezvinovăţire, mai mult, de impunitate pentru persoanele violente. Acest efect nu ajută prevenţia, ci persoanele care comit violenţe. Nu ajută nici victimele agresiunilor, ci îngreunează situaţia lor, prin modul în care sunt percepute în societate..."
Mai multe detalii pe:
http://www.facebook.com/group.php?gid=336504756853&v=wall
http://ecpi.ro/documents/Docs/hotarareCNCD.pdf
http://www.antidiscriminare.ro/home/




Eveniment facebook: http://www.facebook.com/event.php?eid=282579735089129

Un comentariu:

Anonim spunea...

Poze aștept. xD
Vrexu